Bilim adamları, Samanyolu'nun dışındaki ilk gezegeni tespit ettiklerine inanıyorlar

NASA, bir grup bilim insanının Samanyolu'nun ötesinde yeni bir gezegenin belirtilerini keşfettiğini söylüyor . Potansiyel keşif, başka bir galakside bulunan ilk gezegen olabilir.

Google
Bilim adamları, Samanyolu'nun dışındaki ilk gezegeni tespit ettiklerine inanıyorlar

Adı açıklanmayan ve kabaca Satürn büyüklüğünde olan potansiyel gezegen, NASA'ya göre, Dünya'dan yaklaşık 28 milyon ışıkyılı uzaklıkta, sarmal gökada Messier 51'de ya da Girdap Gökadası olarak bilinen şeyde görüldü. 

Araştırmacılar, keşfi Chandra X-ışını Gözlemevi adı verilen bir NASA teleskopuyla ve X-ışını geçiş yöntemi olarak bilinen gezegenleri aramak için yeni bir teknik kullanarak yaptılar. NASA'nın güneş sistemimizin dışındaki gezegenler olarak tanımladığı ötegezegenleri, gökbilimcilerin tespit etmesi zordur.

Ancak yeni yöntemle bilim adamları, bir nesnenin bir yıldızın üzerinde hareket edip X-ışınlarını engellediğini kaydedebildiler. Nesnenin hareketinin süresi ve yoğunluğu, araştırmacılara potansiyel gezegenin boyutu ve yörüngesi hakkında daha fazla bilgi verebilir.

Gökbilimciler   bulgularını Pazartesi günü Nature Astronomy dergisinde yayınladılar . 

Harvard'da astrofizikçi olan Rosanne Di Stefano, "X-ışını dalga boylarında gezegen adayları arayarak başka dünyalar bulmak için yepyeni bir alan açmaya çalışıyoruz, bu onları diğer galaksilerde keşfetmeyi mümkün kılan bir strateji" dedi. - Çalışmayı yöneten Smithsonian Center.

Keşif heyecan verici ancak araştırmacılar, gezegenin varlığını doğrulamak için onlarca yıl sürebilecek daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu vurguladı. NASA, olası gezegenin yörüngesinin o kadar büyük olduğunu ve "yaklaşık 70 yıl boyunca ikili ortağının önünden geçmeyeceğini" söyledi.

Araştırmanın ortak yazarı ve Santa Cruz'daki California Üniversitesi'nden astrofizikçi Nia Imara, "Maalesef bir gezegen gördüğümüzü doğrulamak için başka bir geçiş görmek için muhtemelen onlarca yıl beklememiz gerekecek" dedi. "Ve yörüngenin ne kadar süreceği konusundaki belirsizlikler nedeniyle, tam olarak ne zaman bakacağımızı bilemeyiz."

Tepkiniz nedir?

like
2
dislike
0
love
1
funny
0
angry
0
sad
0
wow
1